
Kun panostamme työhyvinvointiin, miten se näkyy asiakaskokemuksessa tai yrityksen tuloksessa vai näkyykö? Tällainen kysymys mielessä ryhtyi Päivi Karesjoki Avareasta pohtimaan, miten asioita voisi tehdä eri lailla. Avareassa ryhdyttiin kokeiluluontoisesti tutkimaan työhyvinvointia uudella näkökulmalla.
Alussa oli idea ja visio, mutta ei tarkkaa tietoa siitä, mitä ja miten tehdään.
– Työntekijä on keskiössä. Voisimmeko tehdä jotain niin, että työntekijät ymmärtäisivät itsekin paremmin, miten oma hyvinvointi vaikuttaa työn tekemiseen, Karesjoki kuvasi lähtötilannetta.
Karesjoki esitteli Terve Median Lääkäriportaalin digiaamiaisella 12.9. Avarean projektin, johon suurin osa yrityksen työntekijöistä lähti mukaan vapaaehtoisesti. Mukana hankkeessa olivat myös muun muassa työterveystaho, eläkeyhtiökumppani ja aktiivisuusrannekkeen valmistaja.
Hankkeen aikana kerättiin ja analysoitiin tietoa unesta, liikunnan määrästä, aktiivisuusajasta, työajasta ja kovista mittareista kuten laskutuksesta. Tietoa kerättiin myös siitä, millä mielin työntekijät tulevat töihin. Kiinnostuksesta tutkittiin myös sään vaikutusta kokonaisuuteen.
Hyvillä mielin töihin kiireessäkin
Kuuden kuukauden projektin tulokset antoivat tietoa siitä, miten työntekijöiden hyvinvointi korreloi esimerkiksi myynnin lukujen kanssa. Ajantasaisen tiedon ansiosta yrityksellä on näkyvyys työhyvinvoinnin tilanteeseen, mikä mahdollistaa kohdennetut toimenpiteet työhyvinvoinnin ylläpitämiseen. Tiedon avulla voidaan myös ennakoida tilannetta ja mahdollisesti suunnitella ennaltaehkäiseviä toimia.
– Ihmiset ovat erilaisia: yksi voi tarvita unikoulua, toinen tarvitsee tsemppiä palautumiseen. Kun löydetään joukosta samankaltaisesti käyttäytyviä, pystytään kohdentamaan oikeita toimenpiteitä juuri sille kyseiselle ryhmälle esimerkiksi työterveydessä, Karesjoki kuvaili.
Ilmeni esimerkiksi, että Avareassa työntekijät liikkuvat ja nukkuvat huomattavan hyvin. Kullakin työntekijällä aktiivista liikuntaa oli päivittäin yli puoli tuntia ja yöunta yli kahdeksan tuntia.
Huomionarvoista oli, että kun työpanos kasvoi kiirejaksolla, tulivat työntekijät kuitenkin hyvillä mielin töihin.
Jatkoa projektille seuraa, ja iso osa työntekijöistä on jälleen vapaaehtoisesti mukana.
– Asiantuntijoista on kova kilpailu. Kyllä yrityksissä on panostettava siihen, miten asiantuntijat saadaan pidettyä talossa ja kuinka saadaan uusia työntekijöitä. Mieluummin pidetään porukka terveenä niin, ettei tarvitse hoitaa sairaita, Karesjoki summasi.